1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı adaçayı atıp 10 dk ağzı kapalı olarak kısık ateşte demleyin ve süzün.Günde 2-3 defa bununla gargara yapın.Her defasında ağız temizliğinizi yaptıktan sonra gargarayı uygulayın.
Adaçayı gargara suyunu 2-3 ölçüden de yapabilirsiniz çünkü bu gargara suyunu hazırladıktan sonra 48 saate kadar su aynı etkide durabilmektedir.Yani hergün bu suyu hazırlamak yerine 2 gün için 2 ölçü yapabilirsiniz daha pratik olur ;) 1 ay boyunca gargara suyunuzu bu şekilde yapıp kullanıyorsunuz..1 ay boyunca ara vermiyorsunuz nihayetinde bu bir kür ve ara verilmediğinde daha etkili olmaktadır..
Gargara suyu ile birlikte aynı zamanda 1 ay boyunca hergün 1 çay bardağı adaçayınıda ihmal etmeden içiyorsunuz..
Bir dipnotta vermek gerekirse;) Adaçayı gargarasını yaptıktan sonra her defasında 4-5 yaprak taze nane çiğneyin..Her defasında belki taze nane bulamayabilirsiniz taze nane bulamadım diye gargarayı yapmayı ya da çayı içmeyi sakın ihaml etmeyin..
Peki bu ağız kokularının başlıca nedenleri nedir genel bilgi açısından öğrenmeye ne dersiniz ;)
Her sağlıklı birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir.
Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda,
Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),
Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),
Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır).
Ağızda var olan protez ve köprüleri kontrol ettirin
Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabilir.
Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıklarının ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır.
Ayrıca; ağız bakımı eksikliğine bağlı olarak oluşan bu ortamda, diş çürükleri ve dişeti hastalıkları da meydana gelerek tabloyu ağırlaştırmaktadır.
Sigara ve diğer tütün ürünleri kullananlar
Ağzı sık sık kuruyanlar
Ağzında enfeksiyon oluşanlar
Reflü gibi mide ve sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlar
Geniz akıntısı, sinüziti, boğaz enfeksiyonu ve bademcik iltihabı olanlar
Peki ağız kokusunu engellemek için ufak birkaç öneride bulunalım mı ;)
İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz.Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır.
Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı arttırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.Nane şekerleri ve tatlı sakızlar genellikle işe yaramaz ve durumu daha da kötüleştirir.Ancak xylitol içeren sakızlar da bu konuda size yardımcı olabilir.
Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz.Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
Lokmaları iyi çiğneyin..
Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur..
Maydanoz çiğnemek de kokuyu önler. Birkaç dal maydanoz alın, çiğneyin.
Anason, rezene, kakule gibi birkaç küçük tohum da çiğnenebilir. Bu tohumlar geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Dilerseniz rezeneyi yemeklerden sonra çiğneyerek kullanabilirsiniz. Ağız kokusuna rezene kullanımı, tıpkı karanfil kullanımı gibi çiğnenerek kullanılır.
Her gün 1 elma yemek,karanfil çiğnemek ve yoğurt yemekte ağız kokusunu yok etmede zaman almadan yapılabilecek ve gündelik yaşantımızda zaten rahatça tükettiklerimizden olup bu istenmeyen durumdan da sizi kurtaracak pratik önerilerdir ;)
Bir daha ki yazıda görüşmek üzere ;) Umarım faydalı olur ve işinize yarar :)
SNAPCHAT: mervegucluu1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder