17 Eylül 2013 Salı

YAZDAN KIŞA GEÇERKEN SAÇLARIMIZI BİR ELDEN Mİ GEÇİRSEK ?

YAZDAN KIŞA GEÇERKEN SAÇLARIMIZI BİR ELDEN Mİ GEÇİRSEK ?


Yaz aylarının havuz, güneş gibi nimetlerinden bol bol faydalandık. Ama saçlarımız?.. Ne şekil alıyor ne de eskisi gibi parlak ve canlı görünüyorlar. Artık onları eski formuna kavuşturmaya ne dersin?

 Saç: “Sağlığımla oynamayın!’’ 



Evet, tüm suç bizde! Hangimiz “Ben dengeli beslenip, saç sağlığıma dikkat ediyorum’’ diyebilir? Oysa uzmanların da belirttiği gibi saçlarımızın sağlığını yitirmesindeki birinci etken, dengesiz beslenme. 



Özellikle de fast food alışkanlığı... Dolayısıyla tek yönlü beslenmeyle saç köklerimiz ihtiyacı olan diğer vitaminleri alamıyor ve böylece dökülmeler, elektriklenmeler başlıyor. 
Tabii saçların parlaklık ve canlılığını yitirmesini de unutmamak gerek! Bu yüzden en azından akşam yemeklerinde bol meyve ve sebze yiyerek saçlarımızın ihtiyacı olan vitamin ve minareli karşılayabiliriz. Ayrıca bundan sadece saçlarımız değil, cildimiz, dişlerimiz de yarar görecek. Saçlarımızın en çok ihtiyacı olan vitaminler ve bu vitaminlerin en çok bulunduğu besinlere gelince...



 A Vitamini: Ispanak gibi koyu renk bitkilerde, kavun, şeftali, patates gibi sarı, kavuniçi renkli meyve ve sebzelerde, yumurta ve sütte...  
B Vitamini: Dana, ciğer, böbrek, balık, piliç, çiğ yumurta, inek sütü, beyaz ekmek, bulgur, muz, avakado, tavuk eti, patates, kuruyemiş, midye ve sebzelerin çoğunda...
C Vitamini: Greyfurt, turunçgiller, çilek, brokali, lahana, kuşburnu, patates, narenciye ürünlerinde, yeşil biber ve kavunda...

 Doğru ürünlerle sağlıklı saçlar 



“Saçlarımın nesi var?’’ en yaygın sorumuzdur. 
Ama bu sorunun cevabını biz değil, bir saç uzmanı verebilir. Uzmanlara göre saç sorunlarını anlamak için bir saç analizinin mutlaka yapılması gerek. Bu analiz sırasında saç kökü, saç derisi ve saç teli yüz kez büyültülerek inceleniyor. İncelemenin sonunda saçın tel, kök, deri cinsi belirleniyor. Böylece saçınızın cinsini öğrenerek ürün seçimini bilinçli yapıyor, saçınızda matlaşma, kepeklenme, cansızlık gibi sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. 
Örneğin saç telin kuru, saç diplerin yağlıysa, “karma saçlar’’ için üretilen şampuanı kullanman gerektiğini, bu analiz sayesinde öğreniyorsun. Saç analizini bir güzellik merkezinde yaptırabileceğin gibi, büyük alışveriş merkezlerinde bulunan birtakım firmaların belli dönemlerde gerçekleştirdikleri ücretsiz saç analizi promosyonundan da yararlanabilirsin. Bunun yanı sıra kendi saçınızın özelliklerini anlamak için şu ipuçlarından yararlanabilirsin.



* Banyodan sonra saç derini kaşıdığında parmağında yağlanma hissi varsa ve saç derin griye yakın bir renkte ve parlaksa saç diplerin yağlı demektir.
* Kuru bir saç derisinin belirtisi ise derinin bembeyaz bir rengi olması. Ayrıca saç derisine parmağını sürdüğünde bir yağlanma hissi duymazsın.
* Saç tellerinin cinsini öğrenmek için yıkama sıklığını ve saçının matlık durumunu gözlemlemelisin. Yağlı ve parlak görünümü yüzünden gün aşırı yıkama ihtiyacı duyulan saçlar yağlı, bir hafta yıkanmasa bile yağlanmayan ve mat görünen saçlar ise kurudur. 

 N’olur dökülme!



Saçımızla ilgili yaşadığımız en büyük sorunlardan biri de dökülmeler... Ne yazık ki saç tellerimizin belli bir yaşam süresi var ve onlar bu süreyi tamamladıklarında dökülüyorlar. Ortalama olarak bir saç teli, büyümesini 1000 günde tamamlayıp, saç ve deri sağlığıyla orantılı olarak 100 gün içinde dökülüyor. 



Eğer hücreler sağlıklıysa yenileri kolaylıkla çıkıyor. Ancak olumsuz etkenler, hücrelerin canlı kalmasını engelleyebiliyor. Bu etkenler aynı zamanda dökülmeyi de hızlandırıyor. Sorunun çüzümü ise kesinlikle bir uzmana danışarak saç dökülmemizin nedenlerini öğrenmek ve bu doğrultuda gerekli ürünleri kullanmak.

 Sonbahar ve kepek



Yazdan bahara geçerken saçımızdaki kepeklerin artaması şaşılacak bir durum değil, çünkü mevsim değişikliği kepeklenmenin başlıca nedenlerinden. Diğer etkenler ise yorgunluk, stres, hava kirliliği, yanlış beslenme ve yanlış ürün kullanımı... Peki, onlardan kurtulmanın yolu?.. Siyah kıyafetlerimizi rafa kaldırmak yerine saçımızdaki kepekleri ortadan kaldırmak en iyisi. Bunun için de kepek önleyici ampuller ve şampuanlar kullanmalı, eğer bu yetersiz kalıyorsa dermotolağa başvurmalıyız.

 Asla yapma

Yaptığımız birçok hata istemediğimiz sonuçlara yol açıyor. Kullandığımız taraktan, kurulama yöntemimize kadar her şey, saçımızın güzelliği için önemli.

 İşte uzmanların bize tavsiyeleri:

Saç cinsine uygun olan ürünleri seçmelisin. Genelde şampuan ve saç kremini ayrı ayrı kullanmayı tercih et, çünkü krem ve şampuan bir arada olunca birbirlerinin etkilerini azaltıyor; saç temizlenmiyor ya da yumuşamıyor.

Her banyo yaptığınızda şampuan ve kremden sonra  ayrı bir nemlendirici kullanmana gerek yok. Saçının yıpranma oranına bağlı olarak iki haftada veya ayda bir diğer bakım ürünlerini kullanmak saçına iyi gelecektir. Tabii doğru ürünlerle...
Saçınız için kullandığınız ürünün mutlaka kullanma talimatlarına göz at. “Saçıma iyi gelecek’’ diye avuç avuç krem kullanmanın hiç anlamı yok. Biliyorsun ki her şeyin fazlası zarar.
Saçını yumuşak hareketlerle taramalısın. Ayrıca yumuşak, doğal kıldan yapılmış ve temizliği kolay fırçalarla saçını tara. Bu noktalara dikkat etmek, saçlarının kırılmasını ve onların elektriklenmesini engelleyecektir.



En iyi şampuan, kimyevi değil daha çok bitkisel maddelerden oluşan, saç cinsine uygun, Ph oranı 5.5 olan ve çok köpürmeyen şampuandır. 

İdeal olarak kabul edilen saç yıkama ısısı 38-39 derecedir. Saç sağlığın için çok soğuk ve çok sıcak sudan kaçınmalısın.

Yıkama sonunda  saçların için yapacağın en güzel şey, saç diplerine 2-3 dakikalık masajdır. Böylelikle kan dolaşımı artacak ve saç köklerin beslenecek.

Saçlarınızın yıpranmasını istemiyorsan, amonyak ve peroksit içeren saç boyalarından, yüksek miktarda alkol içeren şekillendiricilerden uzak durmalısın.
Saçının canlı ve dolgun gözükmesi için en az yılda iki kez kırıklarını aldırmalısın. Ayrıca seçtiğiniz modellerin saçlarını canlı ve dolgun göstermesinde büyük etkisi var.


Saç maskeleri

Saçları beslemek için
50 gr adaçayı
Bir çay bardağı lavanta
Bir çay bardağı kekik
Bir çay bardağı atkuyruğu otu
Bir litre su
Suda tüm bitkiler 10 dakika kaynatılır ve süzülür. Süzülen su, sabah ve akşam saç diplerine masajla sürülür.

Koyu renk saçları parlatmak için
2 çorba kaşığı biberiye
2 bardak su
Sıcak su biberiyenin üzerine dökülür. Banyoda saçın son durulama suyuna katılarak kullanılır.


Kepekleri önlemek için
1. yöntem
1 avuç biberiye
4 bardak saf alkol 
Biberiye 15 gün alkolde bekletilir ve süzülür. Her gün üç çorba kaşığı 
kadarıyla saç dipleri ovulur.

2. yöntem
2-3 kereviz yaprağı
2-3 fincan su 
Kereviz yaprakları suyun içinde 5 dakika kaynatılır ve süzülür. Saç yıkandıktan sonra, saç diplerine bu losyonla masaj yapılır.
Saç dökülmesini önlemek için
2 lt. süt
1-2 damla limon suyu
Sıcak süte limon damlatılır. Sütün kesilen kısmı dibe çöker, üstte kalan mavi kısım alınır ve soğtulur. Bununla saç dipleri ovulduktan sonra saçlar havlu ile sarılarak 1 saat kadar bu biçimde tutulur ve saç durulanır.

SNAPCHAT : mervegucluu1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder