21 Mart 2013 Perşembe

HANIMEFENDİLİĞİN CANLI ÖRNEĞİ PSİKOLOG ASLI ZİYLAN DALAN:)



HANIMEFENDİLİĞİN CANLI ÖRNEĞİ PSİKOLOG ASLI ZİYLAN DALAN İLE SAMİMİ BİR RÖPORTAJ

O bir hanımefendi,gerek sözleri,gerekse duruşu ile birçok bayana örnek olacak cinsten bir asaleti,bir ağarlığı var Psikolog Aslı Ziylan Dalanın...Bu güzel hanım,Esra Erol'un programıyla her salı evlerimize konuk oluyor...Şahsen ben sadık bir Esra Erol izleyicisi olarak bu durumdan oldukça memnunum...Bilgileri ile ruhumuza hitap ederken,güzelliği ile de gözlerimize hitap ediyor...

O şefkatlı bir anne,güzeller güzeli bir eş...Yani Elanın biricik annesi,Psikolog Uğur Dalanın ise sevgili eşi..Çok donanımlı bir bayan olan Aslı hanım,bir o kadarda mütevazi bir kişiliğe sahip...

İsterseniz lafı fazla uzatmadan Aslı hanımın sorularıma verdiği kendisi gibi samimi ve içten cevaplarına geçelim:)))



Merve'nin Gözünden;
Küçükken çocuklara sorulur büyüyünce ne olmak istersin diye klasik cevaplar vardır hep sizin cevabınız ne olurdu?

Aslı Ziylan Dalan; 
Bizim ailede amcamların ve rahmetli dedemin doktor, babamin da diş hekimi olması dolayısı ile küçüklüğümde genellikle ben de doktor olmak isterdim. Ancak ortaokul zamanlarında yaklaşik 12-13 yaslarındayken psikolog olmaya karar verdim; hep hayalini kurdum ve sonunda gerçek oldu.



Merve'nin Gözünden

Mesleğinizi seçmenizde size yardımcı olan yan unsurlar nelerdi?


Aslı Ziylan Dalan;
 En önemli unsur ailedeki tıbba olan meraktı, amcalarımın, babamın ve dedemin doktor olması onları kendime model almama neden olmuştur. Ancak psikolojiye ilgi duymam 12 yaşındayken annem ve babamın boşanması ile baslamıştır. O dönem bizim ailemiz için bir dönüm noktasıydı açıkçası. Daha sonraki yıllarda eşimle henüz flört donemindeyken lise yıllarımda o da üniversitede psikoloji okuyordu. Onun da yönlendirmesiyle üniversite seçimlerinde 'Psikoloji' ilk tercihim oldu.



Merve'nin Gözünden;

Zıt kutuplar birbirini çeker derler sizde eşiniz Uğur beyle karakter olarak zıt kutuplardan mısınız,yoksa bu tezi çürüten nadir birbirinin kopyası çiftlerden misiniz?


Aslı Ziylan Dalan;
Evet zıt kutuplar birbirini çeker olgusu birlikteliklerde sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ancak ben saglıklı ve uzun süreli ilişkilerdeki bu zıt kutuptan diye tabir edilen iki kişinin aslında tamamen birbirinden farklı ve ortak özelliği olmayan bireyler olamayacakları kanısındayım. 

Çünkü birliktelik için mutlaka ortak yönler ve ilgi alanları bulunmalıdır. Uğur beyle bize gelince; biz aslinda ne zıt kutubuz, ne de birbirimizin kopyasıyız. Ama birbirimizi tamamlayan ve çok fazla ortak ilgi alanı olan bir çiftiz. En önemlisi biz eşimle çok iyi anlaşan iki dostuz.




Merve'nin Gözünden;
Eladan önce Dalan çifti nasıldı,Eladan sonra nasıl hayatınız bu anlamda Eladan önce ve sonra olarak kalın çizgilerle belirlendi mi?

Aslı Ziylan Dalan;
Elbette ilişkimizin "Eladan once" ve "Eladan sonra" olmak üzere iki evresi mevcut. Bunun olmaması da mümkün değil cunku hayatınıza, evinize, ailenize yepyeni bir birey geliyor ve siz birdenbire 3 kişilik bir aile oluveriyorsunuz. O minik bebeğin sorumluluğunun yabancılığı ve ebeveyn olma endişesi sarıyor önceleri her yanınızı. Ama güzel duygu size tam anlamiyla bir "aile" olmanın doyumunu yaşatıyor. Ela'dan önce biz daha çocuksu bir çifttik, daha özgürdük, sorumluluk anlamında sadece birbirimizden mesulduk. Ama Ela bizi olgunlastırdı, büyüdük biz de onunla ve birlikte büyümeye de devam ediyoruz..



Merve'nin Gözünden;
Anne olmak hiç şüphesiz çok güzel bir duygu olsa gerek bir okadarda zor...Eladan önce Aslı hanımın öncelikleri ile Eladan sonra Aslı hanım arasında ne gibi farklılıklar oldu?

 Aslı Ziylan Dalan;
Kızım olmadan önce yoğun bir çalışma tempom vardı, işten eve ve evden ise şeklinde süregelen. Eşimle de boş zamanlarımızda sürekli gezer, birbirimize vakit ayırırdık. Elbette ki doğal olarak Ela olmadan önce önceliğim ailem, eşim ve işimdi. Önceden de söylediğim gibi daha özgür ve kendimden mesüldüm, sorumluluklarım daha azdı ve bu bir bakıma rahat olan da bir şeydi. Kızım dünyaya geldikten sonra hayatımız özellikle de benimki kökten değişti. Bebeğimin her şeyiyle A dan Z ye kendim ilgilenmek istediğim icin işten ayrıldım. Tabi evde kızımla geçen bu süre zarfında cok zorlandığım ve duygusal dalgalanmalar yaşadığım zamanlar oldu. Özellikle ilk bir kaç ay kolay olmuyor gercekten anneliğe adepte olma sürecinde "lohusalık dönemi" endişelendiğim dönemler oldu. Ama bir sure sonra her şeye uyum sağlıyorsunuz. Şimdi cok daha olgun bir kadın olduğumu hissediyorum, kızımın bana "Annecim" diyerek sarılması; bu duyguyu ve hazzı yaşamak için herseyin değeceginin binlerce göstergesinden sadece biri..


Merve'nin Gözünden;

Mesleğiniz gereği insanların psikolojik problemlerini çözmede yardımcı oluyorsunuz peki bir psikolog olarak sizin negatif olduğunuz psikolojinizin kötü olduğu durumlarda kendinizi nasıl rahatlatıyorsunuz...Sorunlarınızı çözmede destek aldığınız birileri oluyor mu?


Aslı Ziylan Dalan;

Bizim mesleğimiz kolay bir meslek değil gerçekten; depresyon, panik atak, obsesyonlar, fobiler, boşanma, öfke problemleri, aile problemleri, ve çocukluk-ergenlik donemi problemleri gibi birçok konuda çalişiyoruz eşimle birlikte. Elbette bütün bu olumsuz hikayeleri yüklenmek ve bireylerle birlikte o hikayelerin içine girmek; çözüm yolları üretmeye calışmak kolay bir süreç değil. Ama bu durumu şöyle ifade edebilirim ki seansa girdigimizde; o odada konuşulan herşey seans bitiminde orada kalıyor. Bu hikayeleri evimize, günlük yaşantımıza taşımadığımız için sorun olmuyor. Bu da ancak eğitim; zaman ve tecrübe ile mümkün olan birşey. 


Merve'nin Gözünden;
Esra Erol programıyla birlikte geniş kitlelere hitap ediyor ve toplumun her kesiminden insanları programda görüyorsunuz halk olarak Türk halkını nasıl tasvir edersiniz?Bu tarz programların insanlar üzerindeki etkisini nasıl açıklarsınız?

Aslı Ziylan Dalan;
Bizim toplumumuz aslında genel olarak içinde fırtınalar kopan, yoğun duygular yaşayan ama bunları bastıran ve dışarıya belli etmeye çekinen bir toplum. Ancak günümüzde medyanın gücü, teknolojinin ilerleyişi ile de toplumda daha fazla bilinçlenme söz konusu ve tabiri caizse bireylerin 'kabuklarından çıkma' durumlarını gözlemlemekteyiz. Özellikle bu programın cok geniş bir kitleye hitap etmesinden dolayı; normal koşullarda birbirlerini bulmaları çok düşük olasılık taşıyan bireylerin tanışmalari ve evliliklerine vesile oluşu açısından bir misyon üstlendigini düşünüyorum. Bu durumu şöyle de örnekleyebiliriz; bir konuda arastirma yapmak için tek bir kütüphaneye gitmekle mi yoksa internet üzerinden(google vs.) mi milyonlarca kaynağa ulaşma şansınız olur? Bu açıdan düşünüldüğünde; amacına uygun ve doğru şekilde kullanildiğinda çok faydalı bir program aslında.

Merve'nin Gözünden;

Esra Erolla tanışmadan önce ve sonra dersek Aslı hanımın hayatında büyük bir fark oldumu yoksa sadece daha fazla insana hitap etme olanağımı doğmuş oldu?


Aslı Ziylan Dalan; 
Sevgili Esra Erol'u eşimin vasıtasıyla yaklaşık 4 yıldır tanıyorum. Aile hayatı, mesleği ve iş yaşantısı, anneliği ile ve daha birçok konuda örnek bir kadın gerçekten. En önemli ve beni ilk başlarda da saşırtan özelliği aynı ekranda göründüğü gibi biri olması; o kadar enerjik, sempatik, pozitif ve içten biri oluşu. Kendisini tanıdıktan sonra hayatımda elbette cok şey değişti; televizyonda en çok reyting alan programlardan birinde konuk olarak çıkmak insanin hayatında büyük bir değişiklik olsa gerek. :) Canli yayına çıkmak konusunda başlarda cok kaygım ve korkum vardı açıkçası hiç kolay bir deneyim değil; ekran başında izlerken cok farklı ama orada olmak bambaşka birşey. Bu açıdan kendisine cok minnetarım bana bu fırsatı verdiği ve yayın esnasında heyecanımı yatıştırmada bana yardımcı olduğu için. Program sayesinde elbette bizler de geniş kitlelere hitap etme şansı buluyoruz, bu anlamda büyük faydası oldu gerçekten.









Merve'nin Gözünden;

Esra Erolun kardeşi Eda Erolla çok samimisiniz  tabiri caizse yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmiyor arkadaşlığınızı biraz anlatırmısınız?


Aslı Ziylan Dalan;

Eda ile aslında yıllardır birçok mekan ve organizasyonda bir arada olmuştuk ama samimi olşumuz yaklaşık 1 yılı buluyor. Kısa zamanda çok ama çok şey paylaştık ve arkadaşlıktan, dostluktan da öte o benim hiç sahip olmadığım kız kardeşim gibi oldu... Birçok ortak noktamız ve ilgi alanımızın olmasından ziyade birbirimizin coğu duygusunu, hislerini daha konuşmadan anlayabiliyoruz. Eda; çok guzel, alımlı bir kadın ama bunların haricinde öyle zengin bir iç dünyası var ki, onu tanıdığınızda hayran olmamak elde değil.. Onu çok ama çok seviyorum ve canım dostumla birlikte daha çok uzun yıllar geçireceğimizi biliyorum..




Merve'nin Gözünden;

Son olarak evde hem bir eş,hem bir anne olan Aslı Ziylan Dalanı sorsak bize kendinizi nasıl anlatırsınız?




Aslı Ziylan Dalan;
İnsanIn kendini anlatmasI kolay birŞey deĞil aslInda. Hem bir eş hem de bir anne olarak aradaki dengeyi elimden geldiğince sağlamaya calışıyorum. Elbette ki kızımız olduktan sonra ilginin büyük bir çoğunluğunu ona ayırmak mecburiyetinde kaldım ama eşimi de ihmal etmemeye calışıyorum tabi ki :) Evdeyken ben Ela için yemek hazirlayan, onu uyutan, onunla oyun oynayan bir anneyim; çok farklı birşey yaptığım söylenemez. Eşimle de genellikle en buyuk zevkimiz aksamlari Ela uyuduktan sonra film izlemektir. Ailece gezmek, dolaşmak, birlikte vakit geçirmek de bizi inanılmaz mutlu ediyor. Aslında çok hareketli ve farklı bir yaşantımız yok, daha doğrusu herşeyimiz bir rutin içersinde. Hafta içi muayenehanede eşimle dönüşümlü olarak çalışıyoruz; salı günleri ben, perşembe günleri eşim programda oluyor; her hafta mutlaka ailelerimizi ziyaret ediyoruz beraber yemek yiyoruz; hafta sonları ve kalan zamanlarda da dostlarımızlan vakit geçirmeye çalışıyoruz.

Aslı hanıma verdiği güzel cevaplar için çok teşekkür etmek istiyorum ve ailesiyle bir ömür boyu mutlu,sağlıklı ve huzurlu günler geçirmesini diliyorum..

Bu güzel aileye MAŞAALLAH demeyi ihmal etmeyelim:)))



SNAPCHAT : mervegucluu1



2 yorum:

  1. Aslı hanım, sonuna dek okudum.. Çook güzel olmuş, Merve hanımın da ellerine sağlık, kaç yaşına kadar Ela'ya siz baktınız, işinize ara vererek...

    YanıtlaSil